Vier je vakantie | Eelke droomt (copy) (copy)

Vier je vakantie
Eelke droomt… toegankelijk!

Eelke is negen jaar geleden begonnen met het ‘testen’ van leuke vakantieadressen voor mensen met een beperking.  “Ik houd van sfeer, design,  en een mooie omgeving waar wat te doen is, in combinatie met een rolstoel is dat altijd een speurtocht!” Eelke gaat ongeveer één keer per maand op stap naar een nieuwe locatie, en ze probeert zo objectief mogelijk te laten zien wat er is, zodat iedereen zelf kan kiezen of het voor hem of haar passend is.

Tekst: Corina Mos | Foto: Tjeerd Maas

Uit ervaring weet ze dat wat de één toegankelijk noemt, voor de ander totaal niet toegankelijk is. Mensen die niet gewend zijn vanuit een rolstoel te kijken hebben er minder oog voor. Een vrolijk uitje kan dan soms een ingewikkeld uitje worden als rolstoelgebruiker. Daarom heeft ze bij het bekijken van een accommodatie een aantal basis uitgangspunten op haar site benoemd. Met haar site ‘Eelke droomt’ wil ze het boeken van een vakantie of weekend weg gemakkelijker maken voor mensen met een beperking. Inmiddels zijn er al ruim honderd adressen met een duidelijke omschrijving van de aanpassingen die aanwezig zijn. Een aangepaste locatie is belangrijk, ook de omgeving moet voldoende aanknopingspunten hebben om er een fijne vakantie van te maken en opgeladen weer naar huis te gaan met een mooie ervaring rijker. Eelke: “Ik zei het laatst nog tegen een eigenaresse van een fijne B&B in Genemuiden, ‘als het goed is merk je het niet’. Dat was een compliment aan haar. Pas als ik ergens ben waar het niet goed is aangepast, merk ik dat ik toch best gehandicapt ben.”

'Met haar website wil Eelke het boeken van een vakantie of weekend weg gemakkelijker maken voor mensen met een beperking'

ANWB

Het opzetten van de site is voorafgegaan aan een bijzonder boekje in samenwerking met de ANWB. Dit is mede mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds, nu Handicap.nl. Bij de ANWB waren diverse boekjes te koop met verschillende invalshoeken: op vakantie met de boot, op vakantie met de hond, en zo paste zij in het rijtje van deze format: Bed & Breakfast zonder drempels! Hierin staan twintig accommodaties beschreven, met hun tips in de omgeving. Vooral het feit dat dit bij de ANWB, een voor iedereen bekende speler in vakantieland lag, was een doorbraak in toegankelijkheid. Het boekje is inmiddels alleen nog op de tweedehandsmarkt te vinden.

Klein

Eelke zoekt vooral de kleine initiatieven, daar gaat haar eigen voorkeur ook naar uit. Vaak zijn de eigenaren geïnspireerd door een familielid of verwante, waardoor ze het belang inzien van een goede aanpassing. Maar ook wordt ze regelmatig uitgenodigd om mee te denken over een nog te bouwen huisje. En soms, heel inclusief, vindt iemand het gewoon goed ondernemerschap als een locatie toegankelijk is. Verrassend is dat de aanpassing echt niet extreem duur hoeft te zijn als er creatief wordt gedacht. Zo heeft ze een onderrijdbare keuken mogen uitproberen die gebouwd was van een hoog-laagbureau van Ikea.

Rolstoeltoegankelijke studio in Heuvelrijk Berg & Dal, Groesbeek

‘Ik droom ook groter, over een maatschappij waarin het gewoon is om ‘ongewoon’ te zijn’

Een toegankelijke wereld

Volgens Eelke is het belangrijk dat mensen met een beperking zich vaker laten zien. Gewoon met de bus, naar een concert, bioscoop, naar opleiding, naar werk, op vakantie. Dat werkt sterker dan welke beeldvormingscampagne ooit. Daarvoor is een toegankelijke wereld natuurlijk wel van belang! Dan wordt het beeld vanzelf bijgesteld dat je met een beperking wel degelijk een leven kunt leven zoals ieder ander, aangepast waar nodig. En haalbaar voor jou als persoon. Gewoon doen dus. In Cyprus begon een jongen in een rolstoel met de verhuur van een aantal aangepaste appartementen. Nu is er een aangepaste taxibus, heeft de horeca verhoogde tafels, loopt er een pad langs de kust en kun je er paragliden als rolstoeler. Gevolg is dat er mensen van over de hele wereld vakantie komen vieren. Het aanbod aan daguitstappen breidt dan ‘vanzelf’ uit. Een domino-effect!

Eelke: “Ik droom heerlijk op aangepaste locaties, maar ik droom ook groter, over een maatschappij waarin het gewoon is om ‘ongewoon’ te zijn. Waarin iedereen de mogelijkheden heeft om zijn leven vorm te geven, met of zonder beperking. Met Eelke droomt hoop ik daar een steentje aan bij te dragen”.

Ook wegdromen?

Op de website van Eelke vind je bijzondere, rolstoeltoegankelijke hotels, b&b’s en vakantiewoningen. Met aandacht voor inrichting, luxe én rolstoeltoegankelijkheid. Geen grote ketens langs de snelweg of bungalowparken. En ook geen kamers die op ziekenhuizen lijken. Fijne kleinschalige adresjes waar Eelke zelf geweest is of waar ze nog graag een keer heerlijk wil dromen!


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.sbhnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Vier je vakantie | Eelke droomt (copy) (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.sbhnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Vier je vakantie | Eelke droomt (copy) (copy)

    Volgende artikel

Contact

SBH Nederland
Randhoeve 221
3995 GA HOUTEN

Telefoon: 030 – 245 90 90
(ma t/m vrij van 9.00 tot 18.00 uur)
E-mail: info@sbhnederland.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Word donateur

Word vrijwilliger

Word lid

© SBH Nederland 2021