Van de voorzitter (copy)

Van de voorzitter

Op zoek naar contact

Op deze plek praat voorzitter Rob de Werker je bij over de ontwikkelingen binnen SBH Nederland.

“Iedereen is gehandicapt, alleen bij sommigen kan je het zien”: Rob ten voeten uit en ook gelijk zijn drijfveer om voorzitter te zijn van SBH Nederland. Wat heb je gedaan voor SBH Nederland de afgelopen tijd, Rob, en waar wil je heen met de vereniging?

Foto: Rob de Werker | Fotograaf: Robert van Aspert

Het contact met elkaar is iets wat veel kracht en power geeft. We gaan meer inzetten op regionale bijeenkomsten. Regionaal is dichter bij huis en daardoor ook voor meer mensen toegankelijker. De
landelijke dag staat en gaat ook door op 13 mei 2023. Het ervaringsteam heeft hierin de regie. Ik ben naar een symposium in Bussum geweest over hoe de zorg nu is geregeld en dat patiëntenorganisaties zouden moeten inzetten op empowerment. Goed om te horen en we proberen dit ook voor SBH Nederland.

Nieuw secretaris

In juli heeft onze secretaris Marjan Jonkhoff besloten te stoppen met haar bestuursfunctie, omdat zij te druk was. Inmiddels hebben we een kennismakingsgesprek gehad met Marleen van der Krogt en zij wordt de nieuwe secretaris. Daar zijn we heel blij mee. Zij zal een goede aanvulling zijn voor het bestuur zijn. We zijn nu met vier bestuursleden: Tilly Pouwels-Kole, Paul Jansen, Marleen van der Krogt en ik. Daarom zoeken we nog een vijfde man of vrouw die zich wil inzetten voor de doelen van SBH Nederland. We hebben in september een heidag gehad waar we echt de tijd hebben genomen om over allerlei thema’s rond de vereniging na te denken. Tijdens deze dag hebben we besloten dat  bij iedere vergadering van het Ervaringsteam ook iemand van het bestuur aanwezig is om zo de lijnen kort en elkaar goed geïnformeerd te houden. Ik heb met Bas Geelen, de voorzitter van het Ervaringsteam nu regelmatig contact, dat werkt ook fijn.

Meer leden

We willen leden werven. Er zijn nu bijna 400 leden, terwijl er in Nederland rond de 2500 mensen met spina bifida en hydrocephalus moeten zijn. Hoe komen we meer op de kaart… Dat is zoeken en proberen. We willen in 2023 een wandeling organiseren op verschillende plekken in Nederland, geschikt voor rolstoelers, voor lopers en gemengd. Dat is drie keer een krantenbericht of post op social media en dus weer een beetje op de kaart. Daarnaast gaat het Ervaringsteam aan de slag met de organisatie van de Landelijke dag op 13 mei en een Zelfredzaamheidsweekend in het najaar.

Goede zorg

De transitie 18+ heeft natuurlijk onze aandacht. We willen artsen die specialist zijn rond SBH met elkaar verbinden. Ik ben bezig geweest met IFSBH, de Internationale Federatie, heb naar veel verhalen geluisterd en besefte dat Nederland wel heel luxe is met zijn zorg en wat er mogelijk is. Als je de verhalen hoort uit bijvoorbeeld Afrika of Azië of Colombia dan ben je wel dankbaar wat er allemaal in Nederland is. In Nederland is alles, echter wel veel schotten tussen de zorg, en vinden wat je zoekt is ook nog wel een punt. Eigenlijk zouden we internationaal moeten opstaan tegen stigma over welke handicap of beperking ook, want iedereen heeft een beperking en bij sommigen kun je het zien.

Kerstwens van het bestuur

Het bestuur van SBH Nederland wenst je fijne Kerstdagen en een mooi 2023!

8 mei 2023: Algemene ledenvergadering

Op maandagavond 8 mei zijn leden van SBH Nederland van harte uitgenodigd voor de Algemene Ledenvergadering. De officiële uitnodiging volgt in het voorjaar van 2023.

13 mei 2023: Landelijke dag SBH Nederland

Houd zaterdag 13 mei 2023 vrij in je agenda voor de Landelijke Dag van SBH Nederland.

Locatie: De Amerpoort in Baarn.

Collecteren voor de Hersenstichting: doe je mee?

Dit jaar doet SBH Nederland mee aan de collecte van de Hersenstichting van 30 januari t/m 4 februari 2023. 50% van opbrengst komt ten goede aan SBH Nederland. Je kunt je aanmelden als collectant via info@sbhnederland.nl. Wij willen de opbrengst van de collecte besteden aan meer informatie over leven met hydrocephalus. Leden ontvangen ook een mail over de collecte.

Goed nieuws: de projectaanvraag bij ZonMw voor extra ondersteuning voor ouderen met SBH is toegekend en in februari 2023 gaat dit project van start. SBH Nederland biedt een ondersteuningsaanbod in drie regio’s aan. Medische en mentale ondersteuning dichtbij huis staan centraal in dit project, met advies van ervaringsdeskundigen en een persoonlijke coach (buddy).

Meer over Rob

Rob de Werker (59) heeft spina bifida. Hij is een echt ‘mensenmens’. Bij hem staat echte ontmoeting met de leden hoog op zijn agenda. Na zijn HBO-studie Welzijn is hij jarenlang werkzaam geweest in het buurt- en clubhuiswerk. Op dit moment doet hij af en toe een klus van een aantal maanden. Sinds de oprichting van SBH Nederland in 2019 is Rob voorzitter. Daarvoor was hij vijf jaar bestuurslid van de vereniging BOSK.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.sbhnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Van de voorzitter (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.sbhnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Van de voorzitter (copy)

    Volgende artikel

Contact

SBH Nederland
Stationsweg 6B
3862 CG Nijkerk

Telefoon: 085-0509454
(ma t/m vrijdag)

E-mail: info@sbhnederland.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Word donateur

Word vrijwilliger

Word lid

© SBH Nederland 2021