Sport | Lindsay Frelink op weg naar Tokyo (copy) (copy)

Sport: Doordouwers

Rolstoelbasketbal: Lindsay Frelink op weg naar Tokyo

Sporten en bewegen geeft je extra energie, maakt je fitter en weerbaarder. Topsport, sporten voor je plezier, die ene goede trainer: daarover lees je in Doordouwers. Met deze keer: rolstoelbasketbalsters Lindsay Frelink (topsporter) en Keesje Ravenshorst Faessen (speelt voor haar plezier).

Test 123

Foto Lindsay: Bram Berkien

Rolstoelbasketbalster Lindsay Frelink: ‘Blijf altijd doorgaan’

“We gaan voor goud in Tokyo!” Met die woorden begint de droom van Lindsay Frelink (21) en eindigde dit interview met de rolstoelbasketbalster, die deze zomer dan éindelijk met het nationale team naar de Paralympische Spelen in Japan mag.

Tekst: Max Been

Lindsay is geboren met spina bifida en zit daarmee noodgedwongen in een rolstoel. Dat brengt soms moeilijkheden met zich mee, maar het heeft haar vooral veel sportief succes opgeleverd. En dat succes begon gek genoeg niet bij basketbal.

Via het ziekenhuis kwam Lindsay in contact met Esther Vergeer, zevenvoudig Paralympisch kampioen op het onderdeel rolstoeltennis. “Toen wilde ik natuurlijk heel graag op tennis”, en dus kocht Lindsay een racket en snelde ze de baan op. Tennis vond ze leuk om te doen, maar toen een vriendin van tennis haar een keer uitnodigde om te basketballen, was Lindsay meteen verkocht. In 2012 – Lindsay was toen 12 – switchte ze naar de sport waar ze nu nog steeds heel veel energie en enthousiasme uithaalt.

Positieve mindset

Met een positieve mindset, veel training en een groot doorzettingsvermogen wist Lindsay zich tijdens haar eerste jaar basketbal al in de schijnwerpers van Jong-Oranje onder 18 te spelen. Via die weg kwam ze bij onder 23 terecht. Allemaal kleine stappen die hebben geleid tot haar hogere doel: voor het nationale team uitkomen én prijzen pakken! Inmiddels meerdere gouden plakken verder, ontbreekt nog wel één hele belangrijke gouden medaille om de nek van Lindsay. Welke dat is? Goud in Tokyo natuurlijk!

‘Corona was mentaal wel even een klap!’

Lindsay Frelink

Thuis trainen

Die plak had nu eigenlijk al bijna een jaar om haar nek moeten hangen, maar het coronavirus dacht daar anders over. “Dat was mentaal wel even een klap, ja. In een keer was alle voorbereiding voor niets geweest en zat er minder druk achter de trainingen en fit blijven”. Lindsay kreeg een schema toegestuurd waarop kracht – en conditietrainingen waren beschreven die ze makkelijk thuis kon doen. “Het voordeel was dat ik mijn eigen schema kon indelen, maar de motivatie was niet altijd aanwezig”, concludeert de rolstoelbasketbalster, die inmiddels gelukkig weer samen met haar teamgenoten op Papendal mag trainen.

Waardevolle ervaring

Nu Tokyo dichterbij komt blikt ze alvast vooruit. Het worden andere Spelen dan waar ze in eerste instantie op gehoopt had, maar ze is nu überhaupt blij dat het doorgaat. “Ik had graag voor publiek gespeeld, want het worden mijn eerste Spelen. De ervaring op zich is voor mij al heel wat waard”.

Positieve boodschap aan jongeren

Wederom zorgt ze met haar optimisme voor een positieve instelling. Die instelling sluit meteen mooi aan bij haar boodschap aan jongeren met een handicap die de ambitie hebben om het beste uit zichzelf te halen: “Altijd blijven doorgaan. Niet stoppen als je een tegenvaller hebt. Ik zit dan bijvoorbeeld in een rolstoel, maar ik ben wel gewoon wereldkampioen! Dus waarom zou ik klagen?“ En zo is het. Lindsay voegt daar nog een mooie quote aan toe: Sometimes you’ve got to fall before you fly.

Paralympische Spelen in Tokyo
24 augustus - 5 september

Volg Lindsays prestaties deze zomer via haar website en haar Facebookpagina 

Volg hier TeamNL.  

Foto: Steffie Wunderl

Foto: Mathilde Dusol

Foto: Mathilde Dusol

Foto: Steffie Wunderl

‘Samen ergens voor gaan, dát vind ik heel erg gaaf’

Per toeval ontdekte Keesje Ravenshorst Faessen (22) het rolstoelbasketbal en speelt nu met veel plezier bij de vereniging Rotterdam Basketbal (ROBA). Keesje heeft spina bifida aperta en hydrocephalus.

Tekst: Emma Amtink

Hoe ben je met rolstoelbasketbal begonnen?

In 2015 ben ik begonnen, nadat ik had deelgenomen aan een sportdag voor mensen met een beperking, een initiatief van de Dirk Kuyt Foundation. Tijdens zo’n dag kun je verschillende sporten uitproberen. Na een clinic door rolstoelbasketballers uit Rotterdam, was ik zo enthousiast dat ik binnen een maand tijd bij de vereniging terecht ben gekomen. Ik heb mijn sportrolstoel aangeschaft met behulp van het pgb, dat ging vrij makkelijk.

Heb je nog andere sporten gedaan?

Ik heb vroeger tien jaar lang paardgereden op een rijschool voor mensen zonder beperking. Daar kreeg ik één keer in de week privéles en één keer in de week deed ik mee met de reguliere les.

Waarom vind je basketbal zo leuk?

Wat ik het leukste vind is dat het een teamsport is, dat had ik daarvoor nooit gedaan. Paardrijden doe je natuurlijk in je eentje. De omgang met mensen met verschillende beperkingen en samen ergens voor gaan, vind ik heel erg gaaf.

Daarnaast heb ik mijn rolstoel ook anders leren kennen, niet meer als een hulpmiddel, maar als iets om echt plezier mee te hebben. Daarvoor was het: ik gebruik mijn rolstoel omdat het moet, maar in mijn sportrolstoel ga ik zitten om lol mee te hebben.

Wat zou je mensen met een handicap die willen sporten, willen meegeven?

Probeer het gewoon uit! Als je het niet probeert weet je ook niet of het lukt. Je bereikt er niks mee door te denken, dat het toch niet lukt.

Hoe vaak in de week train je?

In principe train ik één keer per week, een training duurt anderhalf uur. Iedere training ben je bezig met de basis. Je speelt ook korte wedstrijden tegen elkaar.

Op welk niveau speel je?

Ik speel in de C-divisie, ik mag ook meespelen in de B-divisie. In Nederland is de eredivisie het hoogste, daarna heb je de A-, B- en C-divisie.

Heb je nog doelen in rolstoelbasketbal?

Ik heb een keer in de eredivisie getraind, dat vond ik heel gaaf, maar ook wel een beetje eng.
Ik heb niet per se topsportambities, gewoon lekker spelen op een niveau waarbij ik word uitgedaagd, vind ik het belangrijkst.

Hoe vaak speel je wedstrijden?

Je speelt één keer in de maand wedstrijden op verschillende locaties. Ik heb twee wedstrijden in de maand omdat ik in twee divisies speel. Op één dag speel je twee verschillende wedstrijden, omdat er door het hele land verspreid teams zitten. Het is handiger om niet zo vaak te hoeven reizen. De C-divisie is gesplitst in Oost- en West-Nederland.

Hoe vind je het om een wedstrijd te verliezen?

Dat ligt eraan. Ik ben over het algemeen wel redelijk fanatiek, maar het leren van en het samenwerken in een wedstrijd vind ik vaak net iets belangrijker dan de winst. Natuurlijk wil ik heel graag winnen! Maar als we echt een goede wedstrijd hebben gespeeld waar we lekker in zaten en goed samen hebben gewerkt, en waar ik veel van geleerd heb, dan is verliezen jammer, maar ook niet het einde van de wereld.

Kan je het lichamelijk goed volhouden?

Ik speel nu vijf jaar en ik ben gelijk vanaf mijn eerste training met een dubbele training begonnen. Natuurlijk is het wel zwaar, maar het is niet zo dat ik dagen na een training niks meer kan. En ja, je valt natuurlijk ook wel eens om met je stoel en je hebt soms verzuring, maar dat hoort bij sport.

Rolstoelbasketbal

Meer informatie over rolstoelbasketbal vind je op deze website 

Voor advies, aanvraag en financiële afhandeling van sporthulpmiddelen kun je terecht op het hulpmiddelenplatform Uniek Sporten Hulpmiddelen

‘Sometimes you’ve got to fall before you fly’

Lindsay Frelink


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.sbhnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Sport | Lindsay Frelink op weg naar Tokyo (copy) (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.sbhnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Sport | Lindsay Frelink op weg naar Tokyo (copy) (copy)

    Volgende artikel

Contact

SBH Nederland
Randhoeve 221
3995 GA HOUTEN

Telefoon: 030 – 245 90 90
(ma t/m vrij van 9.00 tot 18.00 uur)
E-mail: info@sbhnederland.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Word donateur

Word vrijwilliger

Word lid

© SBH Nederland 2021