Dit zijn wij… Kelvin Stroes (copy)

Dit zijn wij

Kelvin geniet van het vaderschap

Dit zijn wij: ouder(s) vertellen over hun gezin én over hoe zij omgaan met leven met een beperking.

Hij vindt het vaderschap het mooiste dat er is. Kelvin heeft twee jonge dochters van 3 en 5 jaar oud. Door zijn spina bifida was het niet vanzelfsprekend dat hij vader kon worden.

Tekst: Vanessa Ng-a-tham

Het meest trots is hij misschien wel op het feit dat hij zijn dochters heeft leren fietsen. Hij, als niet- fietser. Maar bovenal is Kelvin Stroes gewoon de trotse vader van twee dochters. Hij vindt het vaderschap het mooiste dat er is. ‘Ik had niet gedacht dat ik er zo veel energie in kon steken, maar ook wel heel veel energie uit kan halen. Ik vind het echt genieten.’

De weg naar het vaderschap

Kelvin, 35 jaar, wonend in Rotterdam-Zuid met zijn vrouw Natascha en hun twee dochters Zoë (5 jaar) en Emily (3 jaar), vertelt graag over de weg naar het vaderschap. Hij voelt zich gezegend dat het is gelukt, want dit ging zeker niet zonder slag of stoot. Hij kent geen andere mannen met spina bifida die vader zijn en zoals hij uit eigen onderzoek begrepen heeft, schijnt de grootste meerderheid onvruchtbaar te zijn. 

Kelvin heeft spina bifida op niveau L2-L3 en is voor 99% rolstoel gebonden. Hij kan nog wel staan en korte stukken lopen met krukken, maar dit doet hij bijna nooit. Hij had al vrij vroeg een kinderwens, maar nadat hij een vaste relatie met Natascha kreeg, werd die wens sterker. Toen er na een tijd ‘oefenen’ niet veel gebeurde, zijn ze naar het ziekenhuis gegaan. Natascha werd onderzocht met een echo, dat zag er goed uit. Kelvin kreeg intussen tabletjes die goed zouden zijn voor het sperma.

TESE-operatie

Omdat er na een jaar nog steeds niks gebeurde, zijn zij naar het Erasmus MC gegaan. Daar bleek het probleem toch wat groter te zijn. Wat volgde was een TESE-operatie (zie kader -red.) bij Kelvin en Natascha ging het traject in om eicellen te kweken. Deze werden vervolgens bevrucht. Drie eitjes hebben het uiteindelijk overleefd: twee werden er ingevroren en één werd teruggeplaatst. En bij deze eerste poging is het direct gelukt, na een week volgde een positieve zwangerschapstest. Twee jaar na de geboorte van Zoë, gingen Kelvin en Natascha voor een tweede. Van de ingevroren eicellen bleek er na ontdooiing nog één goed te zijn. ‘Die is teruggeplaatst en bleef ook plakken, en dat is Emily, dus eigenlijk is het een tweeling.’ Hoe het kan, weet hij niet maar zowel Emily als Zoë komen dus uit dezelfde lichting.

Kelvin had al vroeg een kinderwens

Moeilijke periode

‘Het syndroom van de vrachtwagenchauffeur’ vindt Kelvin de meest aannemelijke theorie om te verklaren waarom bevruchting niet op de normale manier plaats kon vinden. De ideale temperatuur voor sperma is 36 graden. Als je de hele dag zit, net als vrachtwagenchauffeurs, wordt het met 37 à 38 graden te warm waardoor er geen overlevingskans is, de zaadcellen zijn al dood voor ze eruit komen.

Hoewel Kelvin er vol voor is gegaan, zo doet hij dat al zijn hele leven bij tegenslag, was dit ook een moeilijke periode voor hem en zijn vrouw. De TESE-behandeling was de laatste optie die zij hadden. Als dit niet werkte, was het een afgelopen zaak en was de wens om biologische vader te worden, uitgesloten. ‘Hoe verder als dit niet zou lukken?’ Daarover werden ze gedwongen na te denken. Gelukkig voor hen is het wel gelukt en hebben zij twee prachtige dochters gekregen.

Voorbereiding op het vaderschap

Ter voorbereiding op de praktische kant van het vaderschap, heeft Kelvin een ergotherapeut van Rijndam Revalidatie geraadpleegd. Zo hebben zij samen naar een oplossing gezocht om de trap op te komen met een baby. Kelvin heeft, behalve een oprit voor de voordeur, geen enkele aanpassing in huis. Hij trekt zichzelf de trap op omhoog en doet boven alles kruipend op zijn knieën. ‘En dan krijg je een kind en dan denk je: ja dan zou een aanpassing wel handig zijn. Maar dan blijf je koppig en dan moet je creatief worden.’ Voor de trap werd uiteindelijk de draagzak gekozen. Het ledikantje heeft Kelvin zo aangepast dat er een deurtje in kwam waardoor hij niet meer erover heen hoefde te hangen.

‘‘Wees vooral heel creatief: denk in oplossingen’’

Volwaardige rol

In de verzorging van de kinderen is hij nergens afhankelijk van zijn vrouw. Dit was ook zijn doel: ’Ik wil dat ik het zelf kan, dus ik zorg er ook voor dat ik het zelf kan.’ Hij heeft een volwaardige rol en kan meedraaien als iedere normale vader. ‘Ik ben net zo moe als elke andere vader en mijn geduld wordt net zo op de proef gesteld als iedere andere vader, ik zie eigenlijk geen enkel verschil als een vader die gewoon kan lopen.’ Oké voetballen zal niet lukken, maar zijn twee meiden lopen toch liever rond met de poppenwagen. Vragen over zijn handicap zijn er niet veel, daar zijn ze ook net iets te jong voor. Ze maken liever ruzie wie er op schoot mag in de rolstoel.

Dat Kelvin er vol voor gaat, blijkt wel als hij vertelt dat hij en Natascha voor de derde gaan. Hoe het Kelvin allemaal lukt? “Wees vooral heel creatief, dat is echt het allerbelangrijkst. Denk in oplossingen en niet zozeer in problemen. Is heel makkelijk gezegd, snap ik zelf wel. Maar niks is te gek als oplossing.”

Naam: Kelvin Stroes
Leeftijd:  35
Gezin:  Natascha, Zoë (5) en Emily (3) 
Tips voor andere ouders met SB: “Wees vooral heel creatief, dat is echt het allerbelangrijkst. Denk in oplossingen en niet zozeer in problemen. Is heel makkelijk gezegd, snap ik zelf wel. Maar niks is te gek als oplossing.”

Wat is een TESE-behandeling?

De TESE-behandeling vindt plaats wanneer er geen zaadcellen in het sperma zijn aangetroffen. Bij deze operatie worden de balzak en teelbal geopend. Uit de teelbal wordt een biopt genomen. De analist onderzoekt het materiaal. Zijn er zaadcellen aanwezig, dan wordt het materiaal ingevroren.

Reageren?

Wil je naar aanleiding van dit artikel reageren? Stuur dan een mail naar info@sbhnederland.nl o.v.v. Vaderschap.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.sbhnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Dit zijn wij… Kelvin Stroes (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.sbhnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Dit zijn wij… Kelvin Stroes (copy)

    Volgende artikel

Contact

SBH Nederland
Stationsweg 6B
3862 CG Nijkerk

Telefoon: 085-0509454
(ma t/m vrijdag)

E-mail: info@sbhnederland.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Word donateur

Word vrijwilliger

Word lid

© SBH Nederland 2021