De droomplek van… Jasper (copy) (copy)

De droomplek van... Jasper

Van passie naar droombaan

Volg je hart en vind die baan of vrijwilligersklus die bij je past: SBH’ers vertellen hier over hun (vrijwilligers)werk. Deze keer Jasper van der Does (36), die na veel omzwervingen zijn droombaan vond bij een bierbrouwerij.

Bier is de grote passie van Jasper, zo’n 11 jaar geleden ontstaan nadat hij op een reünie van zijn basisschool met een oud-klasgenoot afsprak een bakkie te doen. Dat bakje koffie werd een biertje en zo groeide de passie. Inmiddels heeft Jasper heel veel speciaalbiertjes gedronken, uit binnen- en buitenland, “geen bier is hetzelfde”, zich ingelezen en zelfs een online cursus gevolgd over bier. Zijn grote droom is dan ook om ooit zijn eigen bier op de markt te brengen. Zo ver is het nu nog niet, maar Jasper werkt op dit moment wel op zijn droomplek.

Tekst: Vanessa Tham | Foto’s: Rosalien Derkinderen

Aan de slag

Sinds januari dit jaar is Jasper aan het werk bij Two Chefs Brewing een bierbrouwerij in Amsterdam. De eerste twee maanden met behoud van zijn Wajong-uitkering en per 1 april met een contract voor zes maanden. Tot aan de coronacrisis leverde Two Chefs Brewing 75 à 80% van hun bier aan de horeca. Toen dat niet meer ging, is er een webshop opgezet om bier te kunnen blijven verkopen. Jasper’s werk is het samenstellen van de pakketten die online worden verkocht. Fysiek vrij zwaar werk door het bukken en tillen, maar Jasper houdt het vol omdat hij nu 15 uur per week bezig mag zijn met bier. 

Behalve dat het fysiek zwaar is, merkt Jasper dat hij na jaren thuis zitten echt aan het re-integreren is en dat is behoorlijk zwaar qua prikkelverwerking: er zijn zoveel geluiden en indrukken. De combinatie van werk en thuis is druk en dit is ook de reden dat Jasper gestopt is met zijn vrijwilligerswerk voor SBH Nederland waarvan hij sinds 2019 in het bestuur zit.

‘Wat past echt bij mij en wat kan ik lichamelijk aan?’

Jasper

Worsteling

Het is zoals hij aangeeft een worsteling geweest om te komen waar hij nu is. “Wat past echt bij mij en wat kan ik lichamelijk aan?” Het is een balans waar hij constant naar op zoek is. Opgegroeid met het idee “je hebt nou eenmaal een lichamelijke handicap dus heb je zittend werk nodig”, is hij hier op latere leeftijd anders over gaan denken. Door de jaren heen heeft hij zichzelf leren kennen en weet hij wat hem triggert in zijn werk, waar zijn bloed sneller van gaat stromen. “Door alleen te kijken naar je handicap, loop je voorbij aan je persoonlijkheid”. Hoezo zittend beroep? Jasper is ook jarenlang fitnessinstructeur geweest. Ook dit was lichamelijk zwaar, maar hij heeft dit tien jaar volgehouden; zolang de passie er is, kan hij het lichamelijk zware deel van zijn werk mentaal compenseren. 

Veel re-integratietrajecten achter de rug

In de afgelopen jaren heeft Jasper al veel re-integratietrajecten doorlopen. Maar bij de meeste re-integratiebureaus had hij het gevoel dat er geen maatwerk werd geleverd. Totdat hij het initiatief nam om bij het UWV aan de bel te trekken om aan te geven dat hij niet gelukkig werd van het traject waar hij in zat en de mogelijkheid kreeg om naar een ander bureau over te stappen. Via Bureau VolZin is hij terecht gekomen op zijn huidige werkplek. Vanaf dag één liep het contact met dit re-integratiebureau zoveel beter. Er was een goed kennismakingsgesprek waarbij er werd geluisterd naar wat hij daadwerkelijk wilde. Wat kun je, wat wil je en wat wil je vooral niet? Dat zijn de drie vragen waarmee zij aan de slag zijn gegaan om heel persoonsgericht op zoek te gaan.

Two Chefs Brewing

Twee voormalig chef-koks begonnen in 2012 met het brouwen van bier. In 2013 besloten ze om hun banen op te zeggen en om van hun hobby een serieus biermerk te maken: Two Chefs Brewing was geboren. 

Paspoort

Naam: Jasper van der Does
Leeftijd: 36
Handicap: spina bifida & hydrocephalus
Werk: Productiemedewerker bij Two Chefs Brewing
Muziek: Van alles wat, van rock tot pop en Nederlandstalig tot klassiek. Favoriete artiesten zijn toch wel Michael Jackson en Marco Borsato.
Lievelingseten: Pannenkoeken
Favoriete biertje: Lastig, omdat er zoveel veel goede bieren zijn. De Espresso Macchiato van Two Chefs Brewing vind ik toch echt wel een top bier! Helaas is deze niet meer verkrijgbaar.
Gouden tip: Ga op je gevoel af: waar ligt je passie? Waar krijg je energie van?

Stapje voor stapje

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de webshop van Two Chefs Brewing Jasper ‘zijn ding’ gaat worden, maar hij doet het rustig aan, stapje voor stapje. Al is dit een uitdaging omdat hij soms harder gas wil geven dan hij lichamelijk eigenlijk aan kan. “Zeker omdat ik een onwijze streber ben en heel erg het vermogen heb om mezelf voorbij te lopen”. De komende jaren wil hij zich blijven ontwikkelen in deze omgeving, in de bierwereld kan hij veel verschillende kanten op. Hij krijgt ook alle tijd en ruimte om zich te ontwikkelen in zijn tempo en op zijn manier.

Eén grote familie

Vanaf het moment dat hij werd voorgesteld in de brouwerij was de insteek om er alles aan te doen om het te laten werken. Er is goede begeleiding, van zijn coach van VolZin en ook zijn er wekelijkse gesprekken met de HR-manager. Jasper voelt zich op zijn gemak op zijn werkplek. Men gaat met elkaar om als een soort grote familie, er wordt voor elkaar gezorgd. Zijn collega’s zien hem niet anders dan andere collega’s, regelmatig wordt er waardering voor hem uitgesproken. Waar Jasper bij andere werkgevers steeds opzag tegen de twee maanden proeftijd, heeft hij hier het idee dat hij voor de langere termijn aan de slag kan. En dat voelt goed, geeft vertrouwen.

Op zijn plek

Na een jarenlange zoektocht heeft Jasper het idee dat hij nu op zijn plek zit. Zijn tips? Initiatief nemen en opkomen voor je eigen belangen, ga niet zomaar in het verhaal van een ander mee. En “Wat ik heb gedaan: ik ga op mijn gevoel af. Wat vertelt mijn gevoel me? Ga kijken waar je passie ligt, waar je energie van krijgt”.

‘Neem initiatief en kom op voor je eigen belangen’

Jasper

Dit zeggen collega's over Jasper:

Hidde (meest directe collega):

“Sinds de komst van Jassie zit in elk pakket de juiste inhoud en zien de doosjes er super netjes uit. Hij is leergierig en wil graag groeien, wat ik zie als een goede eigenschap! Jassie is iemand die zich goed inzet voor het bedrijf. Hij is inmiddels een onmisbare schakel in het bedrijf! Een collega om zeker heel lang, leuk en fijn mee samen te werken!”

Roos (HR- + Officemanager):

“Als ik aan Jasper denk, dan denk ik aan een gemotiveerde jongen die graag weer wil werken en het fijn vindt om onder collega’s te zijn!”

Liselotte (Sales Representative):

“Als ik aan Jasper denk dan… zie ik een gemotiveerde collega die graag hard en goed werkt. Hij is vroeg uit de veren en wil het liefst dan zo snel mogelijk naar de brouwerij. Dit laat zien dat hij hart voor de zaak heeft! Daarnaast heeft hij goed zijn weg gevonden in het ‘webshophok’, letterlijk en figuurlijk aangezien de route vrij moest zijn voor zijn rollende stoel. Dit geeft hij goed aan en hij laat duidelijk horen wanneer er bepaalde dingen veranderd moeten worden zodat hij zijn werk efficiënter kan uitvoeren.”


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.sbhnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • De droomplek van… Jasper (copy) (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.sbhnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • De droomplek van… Jasper (copy) (copy)

    Volgende artikel

Contact

SBH Nederland
Randhoeve 221
3995 GA HOUTEN

Telefoon: 030 – 245 90 90
(ma t/m vrij van 9.00 tot 18.00 uur)
E-mail: info@sbhnederland.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Word donateur

Word vrijwilliger

Word lid

© SBH Nederland 2021